Lees meer

Omgeving

De Westhoek is de far west van Vlaanderen, de meest zuidelijke gemeente van de Westhoek is Heuvelland.

Heuvelland  Ieper

Fotogeniek Heuvelland

Begrensd door Frankrijk, de Noordzee en grote stadscentra zoals Oostende, Roeselare en Kortrijk omvat de Westhoek een heel gevarieerd landschap. Gaande van mooie kuststreken en polderlandschap, over de IJzervlakte met uitgebreide landbouwgebieden en prachtige stadjes en pittoreske dorpjes tot het schitterende Heuvelland.

Heuvelland is een lappendeken van dorpjes en heuvels. Het bestaat uit acht kleine dorpjes: De Klyte, Westouter, Loker, Dranouter, Kemmel,  Nieuwkerke,  Wulvergem en Wijtschate.

 

De hoogste heuvel in de gemeente is de Kemmelberg (156 m); dan volgen de Vidaigneberg (136 m), de Rodeberg (129 m), de Scherpenberg (125 m) en een lager gelegen heuvel (82 m) waarop Wijtschate ligt (Helling van Wijtschate). Op de grens met Frankrijk ligt nog de Zwarteberg.

Tijdens de Groote Oorlog stond nog nauwelijks een boom recht. Getuige zijn de vele oorlogsgraven en monumenten. Het gevolg is een halfopenlandschap. Alleen de heuveltoppen zijn massaal herbebost met vooral eik, beuk en tamme kastanje. Diverse instanties, zoals Natuurfonds Westland en De Vlaamse gemeenschap ijveren voor het behoud van de diverse bossen en natuurreservaten van het Heuvelland. Het dorp Kemmel is gebouwd rond het dorpsplein, de Dries. Aan de rand van het dorp staat, midden in het gemeentepark, het gemeentehuis, de Warande. Dit kasteel dateert van 1925 en was eigendom van baron Jacques Bruneel de la Warande, oud-burgemeester van Kemmel. Het fungeert sinds de gemeentefusie als gemeentehuis. Het kasteelpark is 17 ha groot en omvat behalve vele inheemse boomsoorten nog wandelpaadjes, rustbankjes en vijvers.

Palingbeek Zonnebeke Poperinge

Ga terug in de tijd. Ontdek het ontstaan van onze “bergen”. Ontmoet Kelten, Romeinen, lakenhandelaars, landbouwers… Kijk toe hoe de mens het landschap heeft gevormd en vervormd. Het Bezoekerscentrum ‘Het Heuvelland’ gebruikt moderne audiovisuele middelen om u de verschillende aspecten van het landschap hier op een actieve manier te laten ontdekken.