COVID 19

Veiligheidsmaatregelen corona:

Nu het Koninklijk Besluit gepubliceerd is, informeren we je graag over de huidige stand van zaken.

Onderstaande maatregelen gelden voor logies vanaf 20 november 2021 tot 28 januari 2022.

 • Het KB bevestigt dat logies met ontbijtruimtes, restaurant, bar, … nog steeds vallen onder de toepassing van het Covid Safe Ticket. Dit Covid Safe Ticket is voor de Horeca verplicht vanaf 16 jaar.
  Controle hierop kan via de CovidScanBE app
 • Er geldt, bovenop de Coronapas, opnieuw een mondmaskerplicht op de plaatsen en in de inrichtingen waar professionele reca-activiteiten worden uitgeoefend, voor het personeel, én voor de klanten wanneer deze niet aan tafel of aan de toog zitten.
  –> Het ministerieel besluit geeft geen uitsluitsel over een eventuele mondmaskerplicht in de andere gemeenschappelijke ruimtes van het logies. Logeren in Vlaanderen moedigt de logies, in de huidige kritieke omstandigheden, ten sterkste aan om dit toch toe te passen uit veiligheid voor jezelf en je gasten. Bij deze is de mondmaskerplicht bij ons ook van toepassing in alle gemeenschappelijke ruimtes.
 • Vanaf 20 november 2021 geldt de brede mondmaskerplicht (ook van toepassing in bv. winkels, openbare gebouwen, openbaar vervoer, …) vanaf de leeftijd van 10 jaar.
 • Tenzij het een open terras betreft, blijft het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter (CO2) in de eet- en drankgelegenheden van de horecasector nog steeds verplicht.
 • Het Covid Safe Ticket is bij ons voor iedereen verplicht als je de gemeenschappelijke ruimtes gebruikt.

Ik woon niet in België

Woon je niet in België en plan je een verblijf van +48 uur in België? Dan gelden deze regels als je in België bent.

Wat moet ik doen ?

 1. Je vult het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) in binnen de 6 maanden voor je aankomst in België, ook als je volledig gevaccineerd bent. Het PLF moet ingevuld worden iedereen die, rechtstreeks of onrechtstreeks, naar België reist, behalve:
  • als je minder dan 48 uur in België verblijft
  • als je minder dan 48 uur in het buitenland verbleef
 • OPGELET: In de volgende gevallen moet je het PLF ALTIJD invullen, OOK als je minder dan 48 uur in België verblijft of minder dan 48 uur in het buitenland verbleef:
  • je reist met het vliegtuig of per boot naar België
  • je reist met de trein of bus vanuit een land buiten de EU of Schengenzone naar België (bv. de Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk)
  • je verbleef de afgelopen 14 dagen in een heel hoog risicoland
 1. Check de kleurcode van jouw land en/of dit land op de lijst met heel hoog risico landen staatLet op: was je de voorbije 14 dagen in een heel hoog risico land? Dan mag je niet naar België reizen. Je mag enkel naar België reizen in een zeer beperkt aantal gevallen. Lees hier meer.
 2. Kijk na welk COVID-certificaat je hebt. Er bestaan drie soorten certificaten:
 • Een vaccinatiecertificaat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent tegen het COVID-19-virus. Je bent volledig gevaccineerd als je laatste prik minstens 2 weken geleden is, en indien het vaccin EMA-gecertificeerd is of Covishield. Vanaf 1 september worden in België onder bepaalde voorwaarden ook vaccinatiecertificaten van buiten de EU aanvaard, in afwachting van een equivalentie-akkoord met de EU.
 • Een herstelcertificaat toont aan dat je hersteld bent van COVID-19. Je had een positieve PCR-test die niet ouder is dan 180 dagen en je isolatie is voorbij.
 • Een testcertificaat bewijst dat je een test onderging waarvan het resultaat negatief was. Dit kan een PCR-test zijn van maximum 72 uur oud of een RAT-test van de dag voor of van aankomst ((bij een apotheek op de lijst van www.apotheek.be).